FĹ‘oldal
RĂłlunk
HĂ­rek
KĂ©pek
Blog
Kapcsolat
2015-03-08 11:46:00
Nemzetközi Nőnap

nemzetközi nőnap március 8-ára esik. Egy zsidónő, Clara Zetkin ötlete volt ennek a napnak a bevezetése. Zetkin a németországi szociáldemokrata párt női részlegének volt a vezetője. A nemzetközi nőnap Clara Zetkin (Wiederau, Szászország, 1857 július 7 †Archangelskoje Moszkva mellett 1933 június 20) agyszüleménye. Clara Zetkin a német Szászországban született, tanítónőből lett megszállott szociáldemokrata amazon, később Németország Kommunista Pártjának alapító tagja. Ő szerkesztette a Gleichheit (Egyenlőség) című szociáldemokrata lapot 1892 és 1917 között, és azok közé tartozott, akik minden módon akadályozni próbálták Németország első világháborús erőfeszítéseit.

Komintern

1920 és 1933 között a Sztálin irányítása alatt tevékenykedő Kominternben dolgozott, és barátságban állt két szintén zsidó hírhedt kommunistával, Karl Liebknechttel és Rosa Luxemburggal, akik főszerepet játszottakNémetországban az első világháború utáni baloldali zavargásokban. Clara Zetkin részt vett a II. Internacionálé megszervezésében, 1907-ben pedig ő hívta össze az első nemzetközi szocialista nőkonferenciát. Javaslatára a baloldal 1910-től rendszeresen megünnepelte az úgynevezett nemzetközi nőnapot, amely azért lett március 8., mert 1857-ben ezen a napon New Yorkban nagy tüntetést rendeztek a ruhagyári munkásnők. Emellett nagyon közel esik a Purim nevű zsidó ünnephez (március 14), amikor a zsidók azt ünneplik, hogy 70 ezer perzsát, férfiakat, nőket és gyerekeket irtottak ki.

A nők életkörülményei

Clara Zetkint főleg a nők munka- és életkörülményei foglalkoztatták. Munkálkodása kifejezetten materiális alapú volt, és kizárólag a proletariátus asszonyaira korlátozódott. Clara Zetkin a nőies nő helyett a harcias amazon prototípusa volt. Ez a típus később a szovjet korszak sokkoló plakátjain hirdette a férfias traktorista nők felsőbbrendűségét. Ez a nőtípus "állva pisil és szivarozik", amint azt egy bugyuta amerikai komédia nem kevésbé bugyuta szereplője kivételesen találóan megállapította.

Feminizmus

Clara Zetkint minden feminista szervezet elődjének és példaképének tekinti. Ez a feminizmus azt hirdeti, hogy a nőknek a hitvesi, anyai hivatás helyett karriert kell csinálni. A női bájt gyengeségnek, elmaradott, középkori jelenségnek tekinti, és sikerre, önmegvalósításra törekednek. Mindenáron. Korunk öntudatos feministái lenézik, aki gyermeket, netán több gyermeket vállal vagy kimossa és kivasalja egy férfi gatyáját. Mindez megalázó számukra - ők inkább intrikáló felsővezetők, beosztottakat irányító amazonok akarnak lenni. A jelenség persze Clara Zetkin fellépése előtt is ismert volt, gondoljunk csak a franciaországi jakobinus forradalom guillotine-os vérengzéseit minden nőiességtől mentesen, kéjes örömmel szemlélő szövőnőkre.

Bolsevista ünnep

 

A bolsevizmus idején a nőnap ugyan nem volt fizetett ünnep, de a bolsevista államok nagy hűhóval ünnepelték a "nők napját", újságcikkek zengtek a nők egyenjogúságáról, a rádió ünnepi dalokat zengett, stb...