FĹ‘oldal
RĂłlunk
HĂ­rek
KĂ©pek
Blog
Kapcsolat
2016-02-09 08:51:00
A Kormányzó halála

59 éve, 1957-ben halt meg a portugáliai Estorilban vitéz nagybányai Horthy Miklós altengernagy, a Magyar Királyság kormányzója. Az 1956-os forradalom híre előbb fellelkesítette, ám annak későbbi kudarca nagyon megviselte a mindvégig jó egészségnek örvendő emigrációban élő Horthyt.
A forradalom leverése után apátiába zuhant, bár az orvosok szerint szervi bajban nem szenvedett, nemsokára elhunyt.
Edelsheim Gyulai grófnő, a kormányzó menye, Horthy István kormányzóhelyettes özvegye, aki végig Horthy Miklós mellett volt az emigrációban így emlékezett meg a kormányzó haláláról
Egy Casa San José nevű kis villában élt szerényen Horthy Miklós és felesége, ott ünnepelték 1951. július 22-én az aranylakodalmukat, és ott hallgatták végig rádión az 1956-os magyar forradalmi eseményeket.
Ekkor még a kormányzó jó egészségnek örvendett, sokszor járt unokájával úszni a tengerbe.
Az otthoni rossz hírek azonban kioltották életerejét, és 1957. február 9-én elhunyt, noha semmilyen, orvosilag megállapítható betegségben nem szenvedett.
Megható részvétnyilvánítás mellett temették el a gyönyörű, kertszerű, lisszaboni angol temetőben. Sírjánál még ma is sokszor lehet maréknyi magyar földet, nemzetiszínű szalagokat, névjegyeket és leveleket találni.
Szerető hitvese hamarosan követte: 1959. január 8-án hunyt el.

 

 

 

© 1992-2016. Vitézi Rend